A falu napjainkban

Szárföld község


Győr-Moson-Sopron megye középső részén, a Kisalföld két kis tájának, a Rábaköznek és a Hanság-medencének találkozásánál helyezkedik el ez a kedvező közlekedés-földrajzi helyzetben lévő település. Szárföld a megyét átszelő 85-ös számú főút északi és déli oldalán Győrtől és Soprontól is mintegy 45 km-re, illetve Csornától és Kapuvártól 10 km-re fekszik.

Vasúton a Győr-Sopron-Ebenfurti vonalon közelíthető meg. A pamhageni határátkelő kb. 25 km-re található. Lakosainak száma 892 fő.

A rendszerváltozás után átalakult Szárföld gazdasági arculata. Az aktív keresők korábban elsősorban a mezőgazdaság területén találtak munkát. A 90-es évektől megjelentek a különféle vállalkozások, akik az iparban, kereskedelemben és a vendéglátásban hoztak új színt. A működő vállalkozások száma 56, ebből 9 kft., 1 szövetkezet, 10 bt. és 34 egyéni vállalkozás. Az önkormányzat az iparűzési adót 1999. január 1-jével vezette be, jelenleg az adó mértéke az adóalap 1,2 százaléka. Továbbra is fontos marad a vállalkozásbarát környezet fenntartása, hogy a már itt lévők mellett minél több gazdálkodó letelepedjen a községben A 1980-as évek végétől jelentősen nőtt a község infrastrukturális fejlődése. A vezetékes ivóvíz- és szennyvízcsatorna-hálózat kiépült. A lakások 90 %-a vezetékes telefonnal, kábeltévé-csatlakozással rendelkezik.

A 1990-es évek végétől településünk lakói a legkorszerűbb tüzelési móddal, gázzal fűthetnek. A kommunális szilárd hulladék elszállítása is megoldott.

Az önkormányzat egyik legfontosabb célja az idegenforgalom, a falusi turizmus feltételeinek megteremtése. Emellett a tervek között szerepel építési telkek kialakítása és kedvező áron történő értékesítése, hogy minél több fiatal számára lehetőséget kínáljunk a letelepedésre.